A papírt már több ezer éve ismeri és használja az emberiség. Fő alapanyaga a növényi rost, amelyet fából, gabonafélék szárából és bambusznádból nyernek. A papírgyártás első szakaszában a fát rostjaira bontják. A beáztatott, majd lehántolt fából nyerik ki a rostokat, amelyet tisztítás, fehérítés és sűrítés után rövid használati idejű papírok alapanyagaként használnak fel.
A papír szelektív gyűjtése
A papírhulladékot csak akkor tudják újra feldolgozni, ha az nem szennyezett. Ezért a gyűjtőedényekbe nem szabad zsíros, olajos, étellel érintkező papírt tenni. A gyűjtőbe ne kerüljön fóliázott vagy más műanyaggal, fémmel kevert papír. Kivétel ezalól az italoskarton-doboz.
A papír újrahasznosítása
A hulladékválogatóban először szétválogatják, majd bálázzák a különböző fajtájú papírokat. A bálákat vízzel keverve pépesítik, majd a papírgyártás hagyomámyos folyamatain keresztül félkész papírterméket (óriási papírtekercseket) állítanak elő. Ebből különböző termékek készülhetnek pl. csomagolópapír, füzet, táska, stb.
Az italoskarton-dobozok hasznosítása kicsit eltér ettől. Az italoskarton-dobozok 3/4 részben papírt tartalmaznak, mely nagyon jó minőségű, ezért a papírgyárakban újra papír készül belőle. A papírgyárakban papírpépesítéssel elválasztják a papírt a többi alkotóanyagtól (műanyag, aluminium). A hasznosított rostszálakból számos új termék készül pl. papírzacskó, papírdoboz. A maradék anyagok (polietilén, aluminium keverék) további kezelést igényelnek, aminek az egyik módszere az energetikai hasznosítás a hőerőművekben vagy cementgyárban.
Érdekességek:
Egy fából kb. 5300 db doboz készül. Ennyi szelektíven összegyűjtött papírdobozból, akár 700 db füzet készülhet, így ezeket a fákat nem kellene kivágni.
Egy italoskarton-doboz elégetésénél annyi energia képződik, hogy egy 60 W-os izzó 1 órán át képes lenne világítani.
Egy tonna italoskarton-doboz energiatartalma egyenértékű fél tonna kőolaj energiatartalmával.
Földünk tüdeje a fa, az erdő, ezért kiemelt figyelmet kell fordítanunk rá!
B. A.
forrás: szelektiv.hu, iksznet.hu, diak.hu
Még nem érkezett hozzászólás a bejegyzéshez!