Blog témáink
Kulcsszavas keresés:
Gulás knédlivel
RSS csatorna
Gulás knédlivel

A cseh konyha egyik legkedveltebb étele a zsemlés knédli. Hagyományosan ezt vagy gulással – ami nálunk a pörköltnek felel meg, vagy vadassal vagy sült hússal/oldalassal és párolt káposztával eszik. Persze knédliből is sokféle létezik: a cseh (vagyis zsemlés) mellett van kelt, burgonyás, vegyes, szalonnás, lágy, no meg az édes gombócokat is ezzel a névvel illetik. KV kedvence a cseh knédli marha gulással. Ízleljük meg!

Cseh knédli:

Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt, 
1 késhegynyi sütőpor vagy 1 mogyorónyi élesztő, 
1 tojás + 1 tojássárgája, 
2 csésze tej, 
1-3 db tegnapi zsömle vagy kifli 
1 csipet só, olaj a kenéshez.

Elkészítés:
A lisztet egy tálba átszitáljuk és megsózzuk. A tejbe beleütjük a tojásokat és belemorzsoljuk az élesztőt, majd a lisztből és tejből lágyabb tésztát gyúrunk, és kb. ½ órát pihentetjük. Ezután  beledolgozzuk a kockára vágott zsemlét/kiflit és azonnal hosszúkás knédliket formálunk belőle. 
A knédliket forró vízbe tesszük, majd újra forrás után kislángon lefedve kb. 15 percig főzzük, megfordítjuk, s újabb 10-15 perc alatt készre főzzük. A kiemelt
Ha megfőttek, kiemeljük a vízből, villával megszurkáljuk, knédliket félbevágjuk, hogy kijöjjön belőlük a gőz, s meglássuk készek-e. (Ha nem, nyugodtan főzzük tovább).
Megolajozzuk. Cérna segítségével karikákra vágjuk. (Késsel vágva szétesik.)

Cseh marhaguláš

Hozzávalók:

60 – 75 dkg marhalábszár vagy hátszín

1 nagy fej hagyma (+ 1 fej díszítéshez)

1 evőkanál zsíradék

1 evőkanál liszt

Fűszerek: só, pirospaprika, majoranna, bors,1 gerezd fokhagyma

 Elkészítés:

 A kockákra vágott vöröshagymát a zsíradékon pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a kockákra vágott marhahúst. Pirítsuk közepes lángon, majd szórjuk rá a pirospaprikát, utána a többi fűszert. Öntsük fel egy kevés vízzel, majd folyamatosan öntögessünk alá vizet, míg a hús meg nem puhul. Ezután süssük zsírjára, szórjuk meg a liszttel, keverjük el, és öntsük fel újra (lehet egy kis vörösbort is hozzáönteni), végül főzzük össze. 

Tálaláshoz a felszeletelt knédlit rakjuk körbe a tányéron, majd szedjük a közepére a pörköltet, jó sok szafttal. A tetejére karikázzunk nyers vöröshagymát.

Kulcsszavak:     knédli     cseh     konyha     cseh     marha     gulás     sör    
Hozzászólások
Új hozzászólás

Még nem érkezett hozzászólás a bejegyzéshez!