A cseh konyha egyik legkedveltebb étele a zsemlés knédli. Hagyományosan ezt vagy gulással – ami nálunk a pörköltnek felel meg, vagy vadassal vagy sült hússal/oldalassal és párolt káposztával eszik. Persze knédliből is sokféle létezik: a cseh (vagyis zsemlés) mellett van kelt, burgonyás, vegyes, szalonnás, lágy, no meg az édes gombócokat is ezzel a névvel illetik. KV kedvence a cseh knédli marha gulással. Ízleljük meg!
Cseh knédli:
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt,
1 késhegynyi sütőpor vagy 1 mogyorónyi élesztő,
1 tojás + 1 tojássárgája,
2 csésze tej,
1-3 db tegnapi zsömle vagy kifli
1 csipet só, olaj a kenéshez.
Elkészítés:
A lisztet egy tálba átszitáljuk és megsózzuk. A tejbe beleütjük a tojásokat és belemorzsoljuk az élesztőt, majd a lisztből és tejből lágyabb tésztát gyúrunk, és kb. ½ órát pihentetjük. Ezután beledolgozzuk a kockára vágott zsemlét/kiflit és azonnal hosszúkás knédliket formálunk belőle.
A knédliket forró vízbe tesszük, majd újra forrás után kislángon lefedve kb. 15 percig főzzük, megfordítjuk, s újabb 10-15 perc alatt készre főzzük. A kiemelt
Ha megfőttek, kiemeljük a vízből, villával megszurkáljuk, knédliket félbevágjuk, hogy kijöjjön belőlük a gőz, s meglássuk készek-e. (Ha nem, nyugodtan főzzük tovább).
Megolajozzuk. Cérna segítségével karikákra vágjuk. (Késsel vágva szétesik.)
Cseh marhaguláš
Hozzávalók:
60 – 75 dkg marhalábszár vagy hátszín
1 nagy fej hagyma (+ 1 fej díszítéshez)
1 evőkanál zsíradék
1 evőkanál liszt
Fűszerek: só, pirospaprika, majoranna, bors,1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A kockákra vágott vöröshagymát a zsíradékon pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a kockákra vágott marhahúst. Pirítsuk közepes lángon, majd szórjuk rá a pirospaprikát, utána a többi fűszert. Öntsük fel egy kevés vízzel, majd folyamatosan öntögessünk alá vizet, míg a hús meg nem puhul. Ezután süssük zsírjára, szórjuk meg a liszttel, keverjük el, és öntsük fel újra (lehet egy kis vörösbort is hozzáönteni), végül főzzük össze.
Tálaláshoz a felszeletelt knédlit rakjuk körbe a tányéron, majd szedjük a közepére a pörköltet, jó sok szafttal. A tetejére karikázzunk nyers vöröshagymát.
Még nem érkezett hozzászólás a bejegyzéshez!