Az élelmiszer-kereskedelmi láncok számára komoly műszaki és logisztikai kihívást jelent az érzékeny hűtött frissáruk és mélyhűtött termékek egyidejű kiszállítása a logisztikai központokból az üzletek hűtőpultjáig, miközben biztosítani kell a különféle árutípusoknak megfelelő szűk hőmérséklet-tartományokat és a megszakítás nélküli hűtőláncot.
Az áruházláncok számára kiemelt logisztikai kérdés, hogy költséghatékonyan működtessék a mélyhűtött és friss áruk szállítását. Mindkét terméktípus számára eltérő hőmérsékletet kell biztosítani. Míg az érzékeny friss árukat 0 oC és +4 oC között kell tartani, a mélyhűtött termékeknél -20 oC alatti hőmérsékletre van szükség. Így egy hűtős vagy egy fagyasztott raktérrel rendelkező járművel nem valósítható meg a különféle árucsportok egyazon járattal történő szállítása. Mélyhűtött rakodási kapuk hiányában az üzletekben történő kirakodásnál sem garantálható az előírt hőmérsékletek megszakítás nélküli tartása. Erre a problémára fejlesztette ki a Messer és a hűtveszállító rendszerek vezető gyártói közé számító francia Olivo Cold Logistics a Siber-System hűtveszállítási megoldást, amely szárazjéggel hűtött, mobil, szigetelt szállítókonténereket alkalmaz.
A rendszer elemei
A görgőkön mozgatható Siber-konténerek hűtését nagy hűtési teljesítménnyel rendelkező, -78 oC fokos szárazjéggel feltöltött hűtőbox biztosítja. A szárazjeget cseppfolyós szén-dioxidból állítják elő a helyszínen. Egy cseppfolyós gáztartályból töltőpisztoly segítségével juttatják be a hűtőrekeszbe a nyomás alatt cseppfolyós állapotú szén-dioxidot, amely atmoszférikus nyomásra történő hirtelen expanziója (kitágulása) során szárazjéghóvá alakul. A speciális pisztollyal kialakított töltőegységet Siber-állomásnak nevezik. A pisztoly konstrukciós trükkje egy elektromágneses érintkező, amely automatikusan biztosítja a szoros kapcsolat a pisztoly és a konténer között. Ezzel a megoldással egy személy is képes a konténert gyorsan és biztonságosan feltölteni. A töltési idő 15-60 másodperc. A szárazjég beadagolása a konténer áruval való feltöltése után történik. A hűtőboxot két rekesszel alakították ki. Amennyiben a szigetelt aljzatú fiókba töltik, akkor 0 és +4 oC közötti hőmérsékletre állítható be a hűtőteljesítmény. A szigetelő aljzat nélküli fiók feltöltésével -25 oC-ig hűthető le a konténer, amely már fagyasztott áruk tárolására is alkalmas.
Az adagolni kívánt szárazjég mennyiségét számítógép határozza meg a konténer térfogat, a külső hőmérséklet, a kívánt szállítási hőmérséklet és a szállítási idő függvényében. A rendszer hosszú távon, akár 24 órán át is képes a beállított szűk hőmérséklettartományok fenntartására. A hőmérséklet folyamatos ellenőrzésére a rendszer felszerelhető olyan adatrögzítő mérőműszerekkel, mellyel minden fontos konténeradat nyomon követhető pl. ajtónyitások, beálított belső hőmérséklet az élelmiszeripari és HACCP előírásoknak megfelelően.
A szárazjégfiókkal ellátott mobil konténerek felhasználási területe széles skálán mozog, hiszen az élelmiszerszállítástól a gyógyszerszállíításig egyaránt használható.
Magyarországon már két nagy élelmiszer-kereskedelmi láncnál is bevezetésre került a Siber-System hűtveszállítási rendszer.
B. A.
Forrás: transpack.hu
Még nem érkezett hozzászólás a bejegyzéshez!