A citromnak magas a rost- és a savtartalma. A sárga gyümölcsről elsődlegesen a C-vitamin jut eszünkbe. Valóban sok van benne, 100 g 53 mg-ot tartalmaz, ami körülbelül fele egy felnőtt ember napi szükségletének. Ez a vitamin serkenti az immunrendszer működését, ismert antioxidáns, védi az érrendszert, gyorsítja a zsírégetést.
A citrom kiváló meghűléses, fertőzéses betegségek kezelésére, vírus- és baktériumölő hatása miatt is nagyon fontos. A szervezetbe jutva lúgos hatást vált ki, ezért cukorral fogyasztva éppen az ellenkező hatást váltja ki, mivel a cukor savasít, visszaveti az immunrendszer munkáját és elősegíti a kórokozók szaporádást. Elősegíti az emésztést. Zsíros ételek fogyasztása után egy pohár citromos vízzel megkönnyethíthetjük azt.
A citromsav természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, szabályozva annak működését. A szervezetben keletkező bomlástermékeket oldja, elősegíti a feleslegesen bekerült ásványi anyagok és sók eltávolítását.
Gyulladásgátló hatása is ismert. Segít a megelőzésben, de a már kialakult ízleti betegséggel járó fájdalmakat is enyhíti, sőt rákellenes hatása is ismert.
Nagyon jó vértisztító, a gyomorban puffadásgátló hatást fejt ki és pusztítja a bélférgeket.Tisztítja a gyomrot és a beleket. Citrin tartalma erősíti a hajhagymákat.
A citrom erős méregtelenítő. Méregtelenítéshez vagy fogyókúrához ajánlott napi egy pohár citromlé vagy citromos víz elfogyasztása éhgyomorra, illetve étkezések után egy-egy pohár limonádé cukor nélkül fogyasztása.
Amit a C-vitaminról tudni kell:
- Hő hatására elbomlik, ezért a citromlevet ne forró teába tegyük, hanem várjuk meg amíg kihűl és akkor tegyük bele.
- Elősegíti a vas felszívódását a szervezetben.
- A stressz, a dohányzás, a fogamzásgátló tabletta szedése és a lázas állapot növeli a szervzet C-vitamin szükségletét.
- A felesleges C-vitamin a vizelettel kiürül a szervezetből. Túladagolásra figyelni kell, mert vesekőképződést is okozhat.
Forrás: vitalmagazin.hu, dietinfo.hu, hircity.hu
B. A.
Még nem érkezett hozzászólás a bejegyzéshez!